Stavebnictvo som tu spominal preto, lebo prave prechadza krizou, transformaciou, atd. a pri kazdej zmene ma clovek mozno vacsiu sancu na uspech nez v "kludnych casoch". Jasne, je to len rychlikovy pohlad. Nie je mojim cielom pisat tu elaboraty o stavebnictve. Chcem povedat iba to, ze sa deju zmeny a smeruje to tam a tam.
K sprostredkovatelovi: Ak kupim tehly za 100 a predam ich za 120, zarobil som 20. Sprostredkovatelom zisku je tehla. Musel som kupit tehlu. 120 penazi som nekupil priamo, kupil som ich cez tehlu - "sprostredkovatela" zisku. Pri stavkach/akciach/derivatoch uz neobchodujes s tovarom ("sprostredkovatelom"), ale skoro priamo s peniazmi. Tehla tam uz nie je. Pri stavebnictve na to, aby si zarobil, musis deklarovat odbornost, mat projekty, revizie, skusky, material, ludi, stroje/nastroje, dopravu, milion dalsich veci na to, aby si zo 100 spravil 120. Pri tipovani (obchodovani na burze, forex, derivaty, blablabla...) toto vsetko odpada. Tzn. stavebnictvo = nizka efektivita a asi aj pridana hodnota. Vysoku mas pri poradenskych sluzbach (pravnici, ekonomovia, projektanti, IT, ...). Si ekonom, kludne ma v tomto oprav.
K webom: mal som na mysli biznis weby.
Biznis web je profesia, pokec, facebook atd. Vsetci to robia, vsetci su najlepsi, vsetci maju najlepsiu optimalizaciu, najlepsiu domenu ..... ale kua len jeden/dva projekty sa chytia a idu. Preco je to tak by mal vediet ten, kto chce robit biznis na internete. Ja som len napisal, kam to asi moze smerovat - podla mna.
Zaujmove/informacne/filantropicke... weby:
Napr. sazkar.net nie je biznis web, jeho hodnota je v inom. Sazkara nemozes robit prioritne kvoli peniazom, lebo by si ho o chvilu zavrel. Jasne, nejake peniaze ti prinesie, ale v tomto (a podobnych, napr. wikipedia) sa uspech peniazmi nemeria a taketo projekty musia byt sponzorovane, inak nepreziju. Je jedno ci casom, vlastnymi/cudzimi peniazmi. Paradoxne sazkar prinesie zrejme viac penazi inym ludom a nie tebe. Aj ja som vdaka nemu uz zarobil a ked sa budem registrovat u pinn, tak cez tvoj web, aby som to dal do rovnovahy. Sazkar je fasa v tom, ze mne zarobi nejake peniaze, tebe zarobi nejake peniaze (aj ked male), ty mas dobry pocit z toho, ze mi pomahas k vitazstvu, ja budem mat dobry pocit ked sa regnem na pinn cez teba a ty budes zase rad, ze som sa regol na
pin cez teba. Uz len samotny fakt, ze vdaka sazkarovi zarabam je pre teba signal, ze si spravil dobry web a plni svoj ucel. Tam niekde je tvoje stastie (aspon jeho cast), mna zase tesi, ze som vela veci pochopil a dokazem ich aj aplikovat ... ze sa to moze merat peniazmi? ... no a co?
Ak pochopis ze to a to funguje tak a tak ... tento pocit je na nezaplatenie, to sam dobre vies