Koncim s diakritikou (ty tvoje hacky a to ze tady je naka baba me uplne zmatlo )
Jako uvod v tyhle kriticky hodine bych teda zacal se zakladnimi typy sazek.
Kdyz najedes na jakoukoliv sazkovku (napr. tady na Pinnacle jak je nahore banner) tak vetsina sportu ma 3 typy sazek.
http://www35.pinnaclesports.com/vwGuest ... &descr=NBA
Budu popisovat NBA(basket), kam se dostanes jednim kliknutim, ale jiny sporty jsou obdoba.
Tipuje se vysledek napr Dallas - Miami.
1. typ sazky (Handicap, HCP, neboli spread) je sazeni kdy favorit jakoby znevyhodnen (neboli outsider zvany tez dog nebo underdog zvyhodnen)
Je to podobny jako kdyz clovek dava nekomu fora. Treba hrajes s nekym pinec a on je lepsi. Tak ti od zacatku da naskok napr 5 bodu. Pokud hrajete do 11 a on uhraje 11 bodu a ty jen 8, tak neprohrajes, protoze mas tech 5 bodu fora (neboli handicap), ktery se pricitaji k tem 8mi, takze hndicapovany skore je 11-13 v tvuj prospech.
Takze v nasem pripade je napr Miami favorit a ma HCP -2, Dallas ma Handicap +2 (tzn. po skonceni zapasu se ke skore jakoby pricte ten kladny handicap +2 Dallasu). Handicapy jsou samozrejme vzdy stejny cisla s opacnym znaminkem.
Pak pri sazeni muze dojit ke trem pripadum:
Pokud Miami vyhraje o vice jak 2 body, vyhrava HCPsazka na Miami a prohrava HCPsazka na Dallas.
Pokud Miami vyhraje o mene jak 2 body (tj. o 1bod) nebo prohraje, vyhrava HCPsazka na Dallas a prohrava HCPsazka na Miami.
Pokud nahodou Miami vyhraje presne o 2 body sazky se vraci.
2.typ sazky je Moneyline, coz je normalni sazeni na to kdo vyhraje (je to totez jako handicap 0) a tenhle pripad je jasnej.
3. typ sazky je tzv. "totals" tzn. kolik padne kosu v basketu. Ve fotbale, hokeji je to pocet branek. V baseballu pocet skorujicich hracu atd...
Sazi se tzv. UNDER/OVER neboli PRES/POD. Je nastavena urcita uroven v nasem pripade napr. 187.5. Tzn. pokud padne 188 kosu a vice vyhrava sazka OVER(PRES), pokud padne 187 a mene kosu vyhrava UNDER(POD).
Lesson 1 end.
Ptej se pokud neni neco jasny Doufam ze sem uvedl aspon nejakou novou informaci.[/img]