Zobrazují se odpovědi 1 až 15 z 61

Téma: tipsport extraliga 2012/13

Threaded View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek
    Zdar. Tak já ten příspěvek psal speciálně pro tebe, protože jsem tušil, že tu Slávii chceš zahrát. Nepsal jsem to z důvodu, abych si tahal triko, jak je Plzeň úžasná. Ale už před zápasem bylo jasné, že to pro Slávii bude hodně těžké, což člověku zvenku ne vždy úplně docvakne. Tip jsem nepřipojil spíš z pověrčivosti, protože jsem chtěl, aby to Straka konečně dotáhl. Navíc je to hokej, stát se může cokoliv, navíc Slávka hrála výborně a to taky bylo jasné už před zápasem, viz třeba 2. třetina ke konci Plzeň měla hrát přesilovku a místo toho za minutu měla Slavia 5 na 3, pak 3. třetinu začal Slávii pískat na rozdíl od té druhé i drobnější fauly a bylo hotovo. Prostě abych to zkrátil: před zápasem to bylo hodně o tom, jestli Plzeň psychicky ten krok zvládne. A tady kdo to sleduje bylo jasno: Plzeň si za tím půjde od první minuty a vůbec si nebude připouštět nějakou nervozitu. Poslední 3 roky je to top tým, ale z mnoha různých důvodů vždy neudělala výsledek. A začalo se tvrdit, že to není mužstvo pro play-off: přestárlé, dojdou mu síly, moc technické mužstvo atd. Přitom je to potenciálně nejplay-off tým. Srovnání: třeba Slavia: co Růžička z no names dokáže vytáhnout je celkem neuvěřitelné, ale už to není ten tým s hvězdami jako ještě 4 roky zpátky: 4 vyrovnané lajny + defenzivnější styl + snaha vyvarovat se chyb a vyhrát v podstatě na náhodný gól a hlavně žádný nedostat. K tomuhle v šedé lize směřuje stále víc týmů. Jako protiklad jsou něco jako psycho týmy: Třinec: ten má v týmu snad nejvíc osobností, ale velice často mi přijde, že do toho nejsou schopní dát srdce. A pak současná Plzeň: osobností o trochu míň, ale díky Strakovi, když všichni kolem vidí co do toho dává, tak ten tým má odhodlání a tvář. Ale aby udělal nějaký výsledek, tak to v něm musí bouchnout. Pokud se tak stane, tak ten tým je těžko zastavitelnej. A teď se ta situace k tomu blíží, i když je schopný zahrát ještě líp. Prostě pro mě bylo jasné, že většinu toho 6. zápasu odehrajou v transu a na nějakou nervozitu nebude ani pomyšlení. A ten zápas vypadal přesně jak jsem očekával.
    A krátce k tomu fandění: Zdeněk(Pitralon) to je legenda. Když jsem s otcem začal někdy v půlce 80. let chodit na hokej jako ještě předškolák, tak logicky nejsem nějaký velký znalec minulé doby. Třeba jak to bylo v Plzni: to byla hlavně fabrika kam denně chodilo přes 20000 lidí. Děláš klasických 8 a máš poměrně dost volného času. Není taková možnost realizace. Dělat sport je jedna z možností, vyselektují se ti skuteční talenti. Navíc tehdy nebyla taková tlačenka, kdy hrají děti sponzorů atd. Nikdo se s tebou moc nemazal. Nestalo se to mě, ale klidně stát mohlo: hraješ v dorostu Viktorky a trenér tě klidně pošle domů, s dovětkem, abys už příště nechodil. On to totiž bere, že vychovává hráče pro ligu. A když příště přesto přijdeš, tak se jede dál. Sranda je, že pak zpětně zjistíš, že v tom tréninkovém centru z 80 lidí to 4 dotáhli až do repre, 2 vícemistři Evropy, jeden z nich dokonce držitel zlatého míče, trochu shoda náhod ale zdánlivě. Vše podchycené už od žáků: prostě o kom se říkalo, že je dobrý a nezblbnul v pubertě, tak asi dobrý byl: Řepka v Baníku, Ujfa v Olomouci, Horvi ve Spartěa mnoho dalších atd. Dospíváš a zajdeš i na hokej: nemůžeš přehlédnout talent mladíčka Straky. Po finále s Trenčínem zmizí skoro na 20 let do NHL a Plzeň se prakticky zvedá až zase po jeho příchodu. V té době hráči nemůžou prakticky ven, ani se moc nepřestupuje. Soupisky jsou doslova napěchované, i když ti to v té době vůbec nepřijde: navíc federální liga je pouze 12 členná. Přesto už v mladém věku nastupují Reichel, Šlégr, Ručínský třeba v Litvínově, nemluvě o Jágrovi na Kladně atd. Prostě jak ve fotbale nebo v hokeji bylo dotáhnout to do ligy jediná motivace, ti nejdrzejší možná mysleli na repre, nakonec z toho vylezla bájná zlatá generace. Pamatuju, jak člověk nastoupil na nějakém turnaji v juniorech proti druhotřídním Italům a měl velký respekt jenom z toho, že jsou to Italové. Dneska ti začínající kluk řekne, že to chce dotáhnout do NHL a v 18 pak ani neumí bruslit, ve fotbale ani zpracovat míč. Tak nějak bych řekl, že pseudodemokracie ten náš sport úplně rozložila. Prostě chybí základy a o to víc se zveličuje to pozlátko kolem. Naposled zpátky k fans: speciálně v Plzni, ale plus mínus i jinde mi ta atmosféra přišla unikátní na konci 80.let právě v té syrovosti: hlava na hlavě prožívá každou střelu, hit, prostě 100% co se děje na ledě, chorea to vůbec neexistovalo atd. Právě Zdeněk a tihle srdcaři kolem 40 jsou důvodem, že to ještě nějak šlape dnes.
    Jinak rozšířenej názor ostatních: Plzeň hraje poslední sezóny parádní hokej a ten titul bych jim i přál, ale díky těm neandrtálcům v hledišti fakt ne. Tohle vše má ale určité souvislosti: Plzeň byla za komančů nejvíc bitej region a projevovalo se to i v tom blbym hokeji. Přijeli prominenti ze Sparty nebo Slovanu Blava, napěchovanej stadion mohl klidně půl zápasu hanlivě skandovat, udělat z ledové plochy smetiště nebo snad i rozhodčího lynčovat a ten stejně dával % hostům. A tahle zatvrzelost zůstala částečně dodnes. Bylo zábavné sledovat někdy v půlce 90. let, když do ligy přišly určité nové týmy, část z nich s novými arénami, jak se jakoby spojili(i média do toho šila) proti Plzni. Že si jako představují mnohem přátelštější atmosféru. Ale Plzeň se kvůli nim sotva bude nějak měnit, zvlášť když to nějak fungovalo i v době, kdy mužstva s touhle soft verzí fans hráli ještě prales. A když už jsi sem hodil ten odkaz: pokud vím, tak Plzeň jako jediná nemá v hokejové lize fanklub ani se nezúčastňuje setkání soft verze fanoušků. Fanklub pod křídly klubu je pro ně sprosté slovo, lidi kolem Zdeňka si to organizují sami: fotbal, hokej, házená. Celkově zhýčkaná doba. Navíc to i mnoha lidem leze do peněz: a protože je třeba v Plzni i hodně slušný fotbal, část lidí si vybírá. Konkrétně já měl vždy víc blíže k fotbalu, ale na hokeji byla vždy lepší atmosféra. Fotbal se zvednul až v poslední době: nejen díky výkonům, ale i díky rekonstrukci stadionu. A teď je Plzeň spíš fotbalové město. Proč byla ale hokejové, i když žádný úspěch nepřišel? Stadion je ten hlavní důvod. Na české vnímání hokeje jeden z úplně nejlepších: není to ani hypermoderní chladná hala, ani na druhé straně stodola.
    Stručně ještě jak říkáš k Olomoucu: krátce jste nakoukli do e-ligy a byl z toho titul, v který v Plzni věřím i nevěřím zároveň. Je to zakletý. Straka ho chce pro fanoušky, ale svět na tom nestojí, já osobně bych chtěl,aby ho získal, za to co hokeji dává on. V té sezóně si pamatuju, jak běžné kurzy na remízu byly 5, když Na Olmík padl ke 3,0 tak tam prostě ta plichta byla. Ale speciálně na Moravě a pak i Slezsku, bylo remízových králů v té době víc. Náhodou jsem viděl teď Moru s Chomutovem v baráži a ač asi nemají ambice postoupit, tak se mi líbilo, jak do toho šlapali. To se však nedá říct včera o Sigmě. Že Sparta vyhraje se dalo celkem čekat, ale Sigma mi od počátku přišla až uboze odevzdaná. Tak hlavně ať se daří v sázení. Tyhle pseudofanouškovské plky to je jen tak na dokreslení situace.
    Naposledy upravil Emir; 07.04.2013 v 15:19.

Pravidla přispívání