Jeste dam konkretni priklad z byznysu. Mozna jste si vsimli, ze je krize. Krize znamena, ze agregovana cisla a mozna i jejich podagregaty, jdou proste dolu. Ekonomika se smrstuje, lidi min utraci, min se vydelava, min se investuje a diky tomu se ekonomika dal smrstuje.
Presto znam chlapika z Cesta čaje, ktery si krizi pochvaloval a za krize zacinal. Dela veci proste jinak.
A ted jsou tu dva pohledy. Lidi co budou obhajovat ten statistickej pristup budou tvrdit, ze ten chlapik si to naskaloval a nasel si statisticky nejakou hodnotnou niche. Nemyslim si to, protoze ho znam. A mam druhy pohled.
Ten chlapik pochopil, ze musi delat ty veci jinak... a kdyz se s nim bavite, tak o tech vecech mluvi dokola a zije tim.
Kdyby se kdokoliv podival na statistiky cajoven, trzeb atakdale, tak by pravdepodobne videl zlom nekdy v roce 2000 a od te doby setrvaly pokles. Ale to jsou cisla uplne k nicemu. Jsou mrtva a nikdy nebudou signifikantni, protoze nevystihnou veskere nuance a jejich studovanim se mozek jen naladi na genia prumernosti a cisel. Nic noveho nevymysli.
Jak jsem uz psal: kdyz jsme zacinal s jednim webem, tak mi bylo receno, ze je na hovno, protoze neni jak ho rozumne monetizovat. Web jsem presto udelal a ukazalo se, ze ta cisla, co mi rikali jini, byla SPRAVNA a web slo monetizovat dost k prdu. (Pozn: Toto je analogie k tomu, ze kdyz se narodis do urcite spolecnosti, tak mas vicemene jistotu jisteho typu Matrixu).
Nicmene ja jsem nelenil, dopraval si snidane o 4ech chodech a koukal na lagunu a prisel na stupidni technickou vec, ktera programatorovi zabrala asi 5 minut (pak ji jeste den vylepsoval, ale to uz je nepodstatne). A ta vec to cele nakopla o vic nez rad nahoru! Tak k cemu, doprdele k cemu, se ptam, tady jsou ty statistiky?
Jedine co me desi je, jak analogicky jsou neefektivni vsechny moje dalsi weby i ten zminovany (óóóóóó ano, mohl bych si nalmouvat, ze je tam vylepseno vse co byt mohlo). Bullshit. Vidim dalsi webmastery, co kouakji na nejake statistiky, podobne jako vidim makroekonomy, co sleduji desetinnou carku u HDP...
U webmasteru vidim prakticke veci, ktere kdyby vylepsili, tak se jejich ROI zvedne taky o rad. U ekonomiky vidim, ze kdyby se lidi tak samozrejme neprijimali ruzovy matrix zalozeny na uveru, tak skonci lidska bida.
A pak prijdou chytraci, co maji statisticky dane rozdeleni.... To rozdeleni neni dane statisticky samo o sobe. Treba rozdeleni an bohate a chude, na ekonomiku white, grey a black (viz. ten pribeh emigrantu z UK [kriminalnici a prostitutky], kteri se v autralii opet rozdelili na sporadanou vetsinu a mensinu kriminalniku a prostitutek a v UK vznikla nova sorta kriminalniku a prostitutek ze vznesenych obcanu) - tak tohle rozdeleni neni dane jakoze nejakou bozi skatulkou bez smyslu. Je dane prave hrama lidi, jejich kulturou, jejich memy... je dane nasim softwarem. A tady nejde o nic min nebo vic, nez ten software, kterej se mimochodem sam o sobe porad nejak vyviji, zacit spoluupravovat. Neboli Matrix odstranit nelze, ale nelze ho taky jen pasivne prijimat.

Odpověď s citací