Exactly Emire.
Ten genius loci, nebo ta kultura, to na nas pusobi a dava to tem symbolum silu. A my s tim muzem nejak hybat prave jen jako loutkou na hodne dlouhym dratu skrz to prostredi. Tj. "jen tak se pujdu podivat do kostela" vs. "nepujdu jen tak do kostela".
To co se ti snazim rict je neco v tom samem smyslu: i psat o krestansktvi a jeho zverstvech znamena ten symbol naplnit. Ano, budes mit 100% pravdu, ale za ziti v pekle to nestoji.
Miluju Sedmou pecet od Bergmana a to jak tam ten rytir, face2face smrti, tu vsevedouci smrt prechcije a zachrani tu mladou rodinu tim, ze se rozhodne nevidet jejich utek, protoze pak by to videla i smrt. Ta scena jak na ni kamenne kouka a rodina v pozadi prcha nema chybu. Tenhle trik nejak musime pouzit na veskere symboly. Asi jsem nesrozumitelnej, ale prave jsem shledl Watchmen, za 3 hodiny vstavam a aniz bych umel portugalsky, jdu chlapikovi do jedny firmy vysvetlovat co je SEO a proc by si me mel najmout a proc na tom chci delat zadarmo a jediny co vim je ze veri v nejakyho hodne okultniho boha a ze moje jedina sance jak se k nemu dostat, je prave pres toho jeho boha.
GN

Odpověď s citací