Orbi můžeš mi ten deflační scénář nějak logicky vysvětlit? Už nějaké 3 roky FED a ECB tisknou nové peníze jako o závod. Ten kvantitativní nárůst oproti předcházejícím letům je doslova šokující. Pokud se nepletu, tak aby toho nebylo málo tak současně s tím klesá úroková míra, která snad ani nižší již být nemůže. Jenom tyto 2 kroky mají v normální ekonomice za následek, že dojde k rozpohybování ekonomiky a tedy růstu HDP a s tím provázaný růst zaměstnanosti a časem samozřejmě doplněný i o inflaci, logicky protože ekon. aktivita byla na počátku uměle vybuzena na základě puštění nových peněž do oběhu. Pokud tedy mezitím nedošlo k růstu produktivity na základě nějaké technologické změny, řetězec se uzavře po čase právě zmíněnou inflací. Podle tohoto jednoduchého koloběhu bych očekával, že HDP v současnosti poroste tak o 15% a zaměstnanost bude 110%. Přeháním? Určitě. Ty kvanta nových peněz vytvořených centr. bankami jsou ale neuvěřitelné. A jaká je realita? Místo největšího komerčního boomu v historii, tak zde máme prazvláštní mezidobí: skutečný krach i bezbřehý optimismus vypadá jinak. Charakterizoval bych to jako strach o dobře placenou práci, protože pokud člověk bude chtít být nadále zaměstnancem, tak si možná jinou práci najde ale bez konexí dobře placenou už sotva. A kde vlastně všechny ty natištěné papírky uvízly? Holt zůstaly v těch bankách a v burzovním kasínu, protože ty účetní ztráty byly neuvěřitelné. A co se asi stane, pokud se rozlejou do reálné ekonomiky? Pokud se tak skutečně stane, tak asi žádný inflační scénář natož hyper asi nehrozí. Spíš bych si položil otázku, jestli je dostatek fyzických hodnot ve světě celkem, které je si možné při současné hodnotě těch papírků koupit. To v případě, že by došlo k nějaké panice. Jak rychle by se asi šířila v době tohoto jenom třeba internetem propojeného světa? Je to takové čekání co se stane. Pro mě deflační scénář, který patrně nebude mít ani šanci v nějakou tu (hyper)inflaci dojít, protože pokud má ke zhroucení dojít, tak to bude hodně rychlé. Kritická otázečka? Komupa asi tahle doba, kdy se inflace nelogicky nekoná a máme zde v některých odvětvích dokonce deflaci vyhovuje? Takový sezónní výprodej za babku a k mání jsou i dokonce státy. Vtipné je, jak vlastně jsou v současné Evropě 2 cesty, ale obě nakonec vedou stejným směrem. Integrace nebo snad dezintegrace? První cestou je do dražby předhozené Řecko: možná mu bude dovoleno opustit nebo dokonce bude vyloučeno ohledně Eura. Předtím však budou doprivatizovány poslední klíčové veřejné sektory, na kterých by bylo možné postavit nějaký reálně fungující stát. Cesta 2 pro zbytek je fiskální unie: je to fakt geniální. Státy, které jsou méně zadlužené pomůžou těm více zadluženým, tím se všichni dostanou do pozice instantního hovna. A pak přijde nějaké řešení zhůry, které trochu uleví dluhy sešněrovaným lidičkám(krásné slovo), sice se budou muset vzdát nějakých svobod, ale lepší než ta finanční nejistota to bezesporu je a do toho nového systému po restartu naskočí i zpacifikované Řecko.
Jinak ten vývoj je pro mě zhruba: Je dobré sledovat co se děje v USA, protože je to takový předobraz toho co nastane později v nějaké míře v Evropě. To jsou ty různé zprávy o stanových městečkách, přespávání v autech po foreclosure, marné hledání nové dobře placené práce, která by situaci mohla zvrátit, to teď v podstatě přichází do Evropy. Vedle toho, že to Evropu může uvrhnout do nějaké formy chaosu, tak to beru jako finální stav. Pak by měla ještě nastat jedna fáze: Evropa (svět) pak ještě zpátky tuhle vyumělkovanou krizi bude chtít přeposlat zpátky do vojensky dominantních USA. Pokud k tomu skutečně dojde tak jsem na to skutečně zvědav: skončí totiž USD jako světová rezervní měna a pokud se na to nabalí i růst cen benzínu a dorovná se třeba cenám evropským, tak radši ani ten americký konzumní sen nechci vidět. V současných relativně mírových dobách nevím, z čeho by pak amíci zaplatili už dnes naprosto katastrofální obchodní bilanci s okolním světem aby se alespoň současná životní úroveň udržela.
A ještě mě baví i ty odkazy tady z denního tisku: Británie varuje před rozpadem Eura a radí svým občanům co dělat až nastane tzv. chaos v Evropě. Ten jejich věčně deštivej ostrov, kterej se za součást Evropy považuje jen když se mu to hodí, byl možná oázou demográcie v době WWII , ale teď se tam z mého pohledu může hrnout jen zbloudilá ovce. Dojedou na to, že jsou něco jako trojský kůň USA v Evropě a z USA tentokráte již demográcie a prosperita nepřijde. Co mě u Británie zarazilo už ve školních létech je struktura HDP: jeden z nejnižších podílů zemědělství na světě, patrně nějaký smluvně výhodný obchod se státy bývalého britského impéria, z průmyslu mě v současné době nenapadá na rozdíl od např. Německa nějaký konkurenceschopný výrobek a pak je rozvětvený těžce identifikovatelný sektor služeb: pokud ale někomu vypereš ponožky a on ti za to vyvenčí čokla, tak moc bohatsví nevznikne. A mám takové neblahé tušení že oblast bankovnictví a pojišťovnictví a hrátek na londýnské burze bude tvořit hodně velkou část HDP. Pokud by k zavření kasína došlo, tak budoucnost Británie moc růžově nevidím. Skoro bych řekl, že chaos v prosluněném Řecku může být přitažlivější.
Kdysi na veřejnost unikly fotečky Topolánka na návštěvě u Berlusconiho. Topolánkovi se pak vláda zhroutila a nastoupil jakýsi úředník Fischer, o kterém nikdy nikdo neslyšel a bez nějakých skandálů udělal to co měl: ČR přijala Lisabonskou smlouvu. V Itálii už magnát taky odstoupil a nstoupil prověřený suchý bruselský byrokrat. A takhle to je všude, nikdy nedojde na vůli lidí, fejzbúkovým peticím bych se taky smál. Smutné, že v mnoha oblastech jako např. namátkou sázení, je stále výhodnější být pod ochranou Bruselu, než se vydat napospas místním hochštaplerům, protože ti mají při svém přerodu z komunistických funkcionářů do role oligarchů korporátního fašismu ještě nižší úroveň standartů pro hloupé nezúčastněné.