Super debata, ale moc se mi nelíbí to srovnávání "hypotéka vs nájem", mělo by to být především o parametrech. Hlavně jak velké % celkových příjmů rodiny ta hypotéka představuje. To je asi rozhodující. (Kromě ceny, resp hodnotyté nemovitosti. )
Ještě bych k debatě dodal, že vyhnout se hypotéce mohou pomoct z velké části i rodiče. Já určitě nechci, aby v budoucnu mé děti neměly zajištěné bydlení a doufám že se mi podaří vytvořit jim dobrý start do života.
----------------------------
Orbital: Dík za tip na rozhovor s Bernardem, docela motivační(rád si čtu o lidech, kterým se v něčem daří), ale hypotéku si nakonec bral taky. Ale jak jsem psal výše, je to jiné vzít si hypo s 30tisíci a něco jiného třeba s takhle fungujícím aktivem jako pivovar.Původně odeslal Orbital
http://hn.ihned.cz/c1-24854330-stanislav-bernard
Dům jste si postavil až za deset let přespávání v pivovaru, po ubytovnách, u kamarádů na podlaze. Je aspoň dost velký, honosný a luxusní po tom všem?
Je stylově funkcionalistický, vlastně jednoduchý. Nemám v něm například dodnes obrazy. Jednak není čas si nějaké vybrat a navíc se pořád nemohu rozhodnout, co se mi vlastně líbí a co ne. Máme v domě bazén a saunu, což je pro mě důležitá věc. Dneska ráno jsem půl hodiny plaval, abych si vyčistil hlavu.
Jinými slovy, líčíte relativně luxusní vilu...
Ani nevím. Je tam velký prostor a je to krásný dům. Ale jestli je luxusní, to nevím. Nemáme sice kuchyň za padesát tisíc, ale ani za milion. Navíc ještě nějaké roky budu platit hypotéku.

Odpověď s citací