Ok Hanesi..prehlidls pana podnikatele Bernarda. I kdyby ses rozkrajel, tak mas dve moznosti, pokud nemas bohate rodice.
budes otrok s hypotekou a to se ti prenese dal do zivota (v USA pred krizi byla situace o dost jina)
budes si odtrhavat od ust a budes mit nadeji

k tomuto by nebyla většina lidí ochotná ani na těch pár let a nelze jim to mít myslím za zlé
ano, ale pak se dotycni proste nesmi divit, ze jsou otroci a ne lidi

Vyhoda najemniho bydleni, zvlast treba se spolubydlicima (krom mnoha nevyhod - hlavni je diskomfort) je ta, ze se muzes ze dne na den sebrat a vypadnout. Totez bydleni v maringotce, karavanu, u znamych za protisluzby atd. A tohle pisu proto, ze prave takove flexibilni bydleni ti umozni "jit za penezma". Dokud se uvazes na jednom fleku, tak musis uvazovat v intencich jakychsi prumernych platu, tvuj zamestnavatel te ma v hrsti, pokud na neco prijdes, tak nemuzes riskovat, protoze mas pravidelnej odtok penez atd.

To, ze je neco normalni a bezne, jeste neznamena, ze je to uplne spatne. Pokud jsi mlady clovek, co nema dostatecny prijem, a zaklada rodinu s hypotekou, je blazen, co by mel odevzdat reprodukcni organy. Uplne jina situace je treba v Berline nebo Brazilii, kde pomer ceny nemovitosti k platu je uplne jinde. V Cesku je jedina racionalni moznost - byt na sebe tvrdej.

To co tu pises o prodeji nemovitosti se zastavou - kdo tohle skutecne udela? Ja vidim dost 30niku kolem sebe, co do toho prasti, pak maji na krku cloveka, co ho nemilujou, byt, kterej nesnasej a praci, kde jsou uvazany. A proc? Protoze byli zhyckani od maminek nebo z reklam.

Obycejny clovek se v Brne muze osamostatnit pronajmem mistnosti za 3k, v suterenu, ale se vsim vsudy a muze sbirat kapital. Ja tady nepolemizuju s hypotekou versus pronajmem, ponevadz to je cca. totez. Ja polemizuju s tim, ze lidi si zijou nad pomery a hypoteku na spolubydleni dostat nemuzes, takze racionalnimu cloveku, kterej buduje bank, nezbyde nic, nez nejaka forma pronajmu "ze spodniho regalu".

Proste prirozeny je sporit, kdyz je clovek mladej a pak utracet. Jestli nas nekdo presvedcuje, ze je vyhodne si pujcit, tak je to proto, ze si pujcujeme od nej. Tady v Brazilii je to vubec brutalni, uvery sem vtrhly pred par lety a na splatky tu mas i veci v hodnote 20 CZK. Uroky samozrejme silene. Ceny uz tu vubec nejsou psane v hotovosti, ale vzdy treba 10 x XXX a na cenu v hotovostije potreba se zeptat. Kdyz jsem kupoval veci za cca 1000 CZK v hotovosti, tak se na me vsichni chodili divat, co ze jsem to za silenyho prachace, ze si to muzu dovolit, ale to tu jsou kolem lidi, jako muj soused, co lita do prace vrtulnikem.

Donutit lidi verit, ze zit na uver je normalni, je proste silenej, uchylnej, zvracenej podvod. A diky nemu skutecne lidi po cely zivot nemaji nic.