Jediný, co tam máš správně, je, že měsíční splátka milionu na 20 let je +/- 7 tis. Kč. Obhajuješ selskej rozum, ale tady jsi ho bohužel nezapojil, jinak jednoduchým výpočtem 7.000 x 12 x 20 dojdeš k číslu 1.680.000,-, tedy sumě, kterou člověk za celou dobu zaplatí, úroky jsou 680 tis, takže pokud tu splátku chceš takto dělit, aritmeticky to vychází cca 4 tis. splátka jistiny a 3 tis. úrok
Jasně,nejsem taky žádnej úvěrář,ale i jako lajk musíš vědět,že takhle jak to počítáš ty se to vubec nepočítá.Pokud chce někdo jistotu stejnýho uroku po celou dobu splácení a vezme si uver třeba ze stavebka a nejde do hypotéky,aby nemusel řešit co dál při každým fixačním období,tak musí nejdřív dospořovat na vyšší úrok,přičemž až se mu splní podmínky na uvěr ze stavebka,bude teprve platit ten zmíněnej.poměr úroků versus splátka se samozřejmě pořád mění,úroky se snižují a jistina roste a věř tomu že v prvních letech splácení se poměr pohybuje tak jak jsem ho popsal +-,kdysi jsem to počítal.Když se zeptáš 10 lidí co ten uver mají a řekneš jim že ze 7 t platí 5 urok tak to nebude vědět ani jeden,možná jeden a proč to neví,protože tyhle pohledy na situaci bankéři nesdělují.Proto píšu o jakési morálce.Ale jinak s tvou teorii souhlasím,uver ano pokud mě nebude drtit na krev,mám právě známeho,kterej na krev jede a není to hezkej pohled na život.Navíc přišel další chytrák,co mu to celý přefinancoval,nepodařilo se mi mu to rozmluvit,a při současných výnosech se mu zvýšil urok a je hotovej.jeden lump vedle druhýho a do tohodle bych prostě nešel,to je myslím pod uroven.Ale to už jsme fakt někde jinde.