Akumulacne nadoby zn. Radegast:
Vzhladom k neustale rastucim cenam plynu/elektriny je snahou ludi prechadzat na alternativnejsie zdroje tepla. Zvyknu kombinovat solar s kotlom na tuhe palivo, pricom elektro/plynovy kotol je do systemu kurenia tiez zapojeny a sluzi na vyrovnavanie vykonovych spiciek, pripadne ako zalozny zdroj, ak nesvieti slnko/chyba drevo/kuric zaspal atd.
Aplikacia Radegast pozostava z plynoveho kotla a solarnych panelov. Objavil sa vyvojar, ktory nasiel a presvedcil investora o ekonomickej vyhodnosti jeho riesenia. To riesenie spociva v tom, ze jestvujuce kurenie sa rozsiri o krb, ktory bude mat v sebe vymennik spaliny/voda (skor ohen/voda) a dalsi vymennik spaliny/voda umiestneny v komine, aby odchytaval zvyskove teplo neodchytene prvym vymennikom v krbe. Konstrukcia krbu s vymennikom bola navrhnuta vyvojarom. Ten bol niekde v Polsku, videl tam v obchode krb s vymennikom, tak ho vyrobil doma so slovami: "ja mam na rozdiel od Poliakov nerezovy plech, hrubsi plech a vyrobil som to za polovicu" Vyvojar zaroven tvrdi, ze vykon jeho krbu je asi dvojnasobny oproti polskemu, lebo nalozil 10 polienok dreva, zohrialo mu vodu na 90°C za kratsi cas atd. Konstrkcia vymennika v komine, jeho tlakove/tepelne/odporove/vykonove parametre mi nie su zname, ale vyvojar tvrdi, ze jeho vymennik je ucinny jak svina. Ucinnost jak svina moze znamenat aj to, ze prilisnym schladenim spalin moze v komine (podla pouziteho paliva) o.i. po ich skondenzovani vznikat aj kyselina sirova a dusicna -> pri troche stastia a dostatocne dlhom case moze jebnut komin. Neviem, ake tlakove straty v komine sposobi vymennik, ale vyvojar vravel, ze ziadne. Samozrejme, takto ziskane teplo je potrebne akumulovat, co sa zvykne zabezpecit akumulacnymi nadobami, ktore samozrejme spadaju do vyhradenych technickych zariadeni tlakovych a je potrebne absolvovat cely cirkus z toho vyplyvajuci uz len kvoli zisteniu, ze to nevybuchne. Na riesenia typu kombinacia alternativnych a klasickych zdrojov tepla + prepinanie/riadenie/distribucia vykonu a uskladnovanie momentalne nepotrebneho tepla je potrebne poznat hydraulicke a vykonove pomery sustavy, pracovne body komponentov, sposob ako ich regulovat/riadit a tiez treba mat jasno v tom, co sa stane, ked sa nieco stane (napr. zaseknute cerpadlo, vypadok elektriky atd.). Skratka treba vediet kedy to vybuchne a treba zabezpecit, aby vybuch sposobil co najmensie skody, pricom plati: najlepsi vybuch=ziadny vybuch. Vyvojar tvrdil, ze jeho komponenty nevybuchnu, lebo ich testoval na 6 atmosfer. Kua, ani si nechcem predstavit, ako to testovanie robili. Stale ma prenasleduje myslienka, ze stali vedla tych radegastov a cumeli na budik dovtedy, kym neukazal 6 atm.
Vyvojar si dohodol cenu za realizaciu (ktora mimochodom bola asi 50% z nakladovej ceny), zohnal instalatera, ktory to mal zrealizovat a slo sa do pracePocas montaze uvedeneho diela prisli do kotolne na kontrolu hasici. Najdena zavada: chybajuci stitok na protipoziarnych dverach.
Po nejakom tom roku od realizacie sa vyvojar aj instalater vyjadrili k dielu takto: Vyvojar tvrdil, ze "by fungovalo, keby instalater robil to, co mu kazal" a instalater zase povedal, ze "mu vyvojar kazal robit take blbosti, ze by to nikdy nefungovalo. Teraz to ide aspon nejako". Vyjadrenie investora mi nie je zname.
Vyvojar je vystudovany automechanik, zivi sa ako profi sofer a vyvoj robi doma v garazi. Jeho laboratorium je vybavene vodomermi, meracmi tepla a roznymi druhmi paliva. Instalater sa zivi ako instalater. Investor sa zivi ako prevadzkovatel restauracie a poistovak.
V tejto suvislosti je dobre pozriet si napr. toto: Za zřícení hotelu, kde zahynulo šest lidí, dostal muž roční podmínku - iDNES.cz

Odpověď s citací