Citace:
Se statistikou je IMHO jeden problém: Je k ničemu. Už jsem to tu jednou někde psal a samozřejmě tím, že jsme na sázkařským fóru, tak mě tu s názorem "statistika je k ničemu" všichni poslali k šípku. Nicméně tvrdím, že statistika typu "ženy jsou v průměru horší řidičky; muži mají v průměru horší komunikační schopnosti; kuřáci se dožívají v průměru o 5 let méně, než nekuřáci" je prostě pro člověka nepoužitelná, protože z tohohle se pro mě osobně ani pro tebe fakt nedá nic podstatnýho vyvodit. A naopak tenhle způsob myšlení člověka akorát svádí k tomu, aby všechno nálepkoval. Potkáš nějakou ženskou a hned budeš předpokládat, že je pravděpodobný, že auto umí řídit hůř, než ty. Potkáš chlapa a hned se na něho koukáš jako na někoho, kdo bude umět asi o něco hůř komunikovat (tlachat), než tvoje přítelkyně. Je to strašlivě sebeomezující. Nezpochybňuju, že statisticky studuje jadernou fyziku jedna žena na tisíc mužů-jaderných fyziků, ale co s tím jako dál?
Tohle mi připadá jako když se na novinkách řeší průměrná mzda a 90% lidí tam píše, že ten průměr nemají.