Původně odeslal
Emir
Ještě k tomu bipolárnímu světu: že si minulej systém zakládal na falešné pospolitosti tzv. obyčejných lidí a navenek prezentoval jednotu třeba v trapných prvomájových průvodech a že kdo chtěl z té šedi průměrnosti a profízlované společnosti uniknout nezbývalo než se nějak hodně krkolomně dostat na relativně svobodný západ. Že USA byli a stále jsou bohatší, stejně jako tehdy SRN a např. skandinávské státy a mnoho dalších dávno vybudovali mnohem lepší sociální systém pro všechny, než nejrozvinutější státy vých. bloku, o tom se nemá cenu bavit. Jedné obecně rozšířené pravdě se ale směju: východní blok v 80. letech naprosto zřetelně narazil na hranice extenzivního růstu a ta stagnace byla zřejmá i pro mě jako školáčka, ale tenhle současný systém vyhrál jen zdánlivě, v podstatě pouze oddálil to, v čem se nachází právě teď. Tenhle šokový expanzivní nesmysl akorát 20 let obsazoval vých. trhy, v expanzi do Ruska dostal alespoň z hlediska ovládnutí surovin prozatím stopku a nakonec se každej superpodnikatel snažil v posledních letech v rámci téhle globální konkurence natlačit do Asie, zejména Číny. Problém je, že např. v 60. – 70. letech bylo tohle dluhové letadlo ještě v počátečních fázích, dnes už tahle expanze není schopná pokrýt ani ty úroky z dluhů. Takže bude třeba opět nějaký restart, který byl doposud řešen válkami. A jak správně píšeš, trhům je tohle jedno, a mně je naprosto jedno jestli jsou efektivní nebo ne, já bych ironicky poznamenal, že pokud se bude hrát do konce, tak jsou takové samovyčišťující. A to jsem úplně pominul nějaké vnější zásahy. Protože jestli píšeš, že za socíku tady byla zdevastovaná krajina, tak byl řekl, že dnes jak trochu zaneřáděná celá planeta. Pokrok holt nezastavíš…