Ti, co drzi staky, maji taky tendenci se aktivizovat a nejak ten coin prosazovat. Neni to tak jednouduchy, ze uvidi dobrou sanci a presedlaj na jinej coin, a vymeni dosavadni stak ze tento.
No prave ja to vidim opacne a proto se mi libi POS nebo od nej odvozeny proof-ofs.

Pokud mas treba 10% hashpower nejakyho coinu, tak dostat se mimo je mnohem jednodussi u POW nez POS. Proste prodas mining HW nebo pockas az bude nepotrebnej, vytezis ho a konec. Neamortizujes. U POS musis tu hromadu coinu prodat. A to se ti u vetsich baliku jen tak nemusi povest. Ti co drzi staky rozhodne maji velkou incentive za coin kopat, mnohem vesti nez POW. Jsou jakoby manazeri a akcionari zaraz. U POW se muze dit a patrne i deje, ta stupidni hra na negative news a actions a short. POW mineri si vzdycky muzou pohravat s shortem, POS stakeri by sli proti vlastnimu assetu.

Ten ekosystem je zvlastni, rikam, si ze by ty ceny nemely tolik korelovat.
Ano. Ja jsem presvedcenej ze ta korelace se deje ne kvuli trhu samotnymu, ale kvuli institucionalnimu oligopolistickymu usporadani, konkretne kvuli burzam a tomu jak handluji nebo spis nehandluji traffic. Konkretne vypadky poloniexu, ktery zasahuji do trhu tvrde. Ale to je jen prechodna zalezitost. Konkurence jako Bittrex + pridavani altcoinu na BTC<->fiat burzy + nove decentralizovane burzy tohle brzy vyresi a uvidime jak se to bude chovat. IMHO ta korelace bude oslabena.

spy_press: jo, dobrej argument, ale casem budou i ty soukromy ostrovni elektrarny, mozna to bude nezakonny, kdo vi
Pamatuju si nejaky sci-fi, tusim snad i od ceskyho autora. Meli to v Brnensky kavarne/hospode U Kudrny hned naproti nadru asi 10 let zpet. Chodival jsem tam behem sazeni. No v ty knizce byla pointa ze mena byly proste kWh primo. To me tehdy zaujalo natolik, ze jsem si rikal ze to je budoucnost. Prece jen E=mc^2 (i takovej coin uz existuje).