Já právě grading systém nepoužívám skoro vůbec a zde jsem ho použil, protože jsem chtěl co nejstručnějš vyjádřit, že 90% co si myslím o Brazílii byla zhruba realita a v 10% jsem neměl přehled a myslel, že situace je horší. Spíš jsem si chtěl trochu rejpnout, protože nějaká agentura teď bude snižovat rating Řecku, Portugalsku. Sebranka, která až do poslední chvíle dávala US bankovním molochům AAA++++. Já měl třeba k formální logice, když to šlo moc do hloubky vždycky odpor. Bude to asi tím, že pár lidí v tom bylo tak dobrých, že jsem se jim nikdy nemohl rovnat. Ale přišlo mi, že jsou to takoví jednostranně zaměření roboti, technokrati, kteří když se systém zadře nebo je chybný(bezmezně věří nějaké teorii), tak jsou absolutně nahraní a neví, co se děje. Druhým extrémem jsou takové ty umělecké obory. Tady mi přijde, že zase až moc vaří z vody a ty ničím nepodložené názory jsou i pro mě moc podivínské. Přeci jenom alespoň náznak nějakého hmatatelného důkazu požaduju. Ideální je podle mě nějaký souhrnný pohled, který čerpá z obou extrémů a skončí v rovnováze, ve středu. Ale asi každý má tendenci tíhnout k extrému a to podle toho, kde dostal víc naděleno.
Nevím, jestli je můj pohled správný, ale cílem veškerého tohohle západního školství je vychovat jednostranně zaměřeného robota(představuji si nějakého pošahaného vědce ve zvráceném výzkumu), který pracuje podle zadání, zná jen ten svůj dílek poznání a na nic se neptá. Hlavně aby si skládačku nezačal dávat dohromady. Tu si složí ten, kdo ho platí. Prostě rozděl lidi a panuj. A k tomu slouží masmediální propaganda, reklama a nakonec i výroba nepotřebných krámů s fantastickým designem, bohužel často na jedno použití. Tedy vše, co útočí na nejnižší pudy, chtíče k rozložení morálky, snaha i rozložit jednotlivé národy(přeci jenom by se jednotliví lidé mohli spojit), udržující tě v obdivu k pozlátku, abys brouzdal neustále po povrchu, v bludném kruhu mezi ostatními ovcemi.
To se nejlépe prosazuje v atmosféře strachu: zde jsou momentálně 2 majstrštyky, které se jim opravdu povedli: terorismus – každý se jím může stát, ideální ke sjednocení společnosti proti imaginárnímu vnějšímu nepříteli. Vše co souvisí se záchranou planety(samozřejmě se nezlepší nic) využít k vlastnímu obohacení přes vyšší zdanění a občánci to budou ještě podporovat, protože to je pro celkové dobro – globální oteplování, bionafta a tisíce dalších nesmyslů.
Trochu jsem odbočil. Můj závěr: nejvyšší úroveň poznání funguje překvapivě na těch nejhloupějších formách asociací. Dobrým příkladem je vzít si nějakou knihu s technickými nebo jakýmikoliv objevy. A ten příběh je vždycky stejný: člověk měl talent, začalo ho rozvíjet, nejprve studoval(doslova ho to pohltilo) toho doposud známého. Chtěl udělat nějaké vylepšení, pořád bádal v tom objeveném, pitval detaily a stále to nemohl najít. Pak na to vše na nějaký čas zapomněl. Z čista jasna ho najednou napadla nějaká asociace i z oboru dokonce jiného, třeba i z fungování zákonů přírody. Teď již 100% věděl, že to má, jenom to doladit na ten jeho problém, což už problém opravdu není, protože ten základ má a měnit toho po pravdě ani moc nemusel.
Ještě na konkrétním příkladě zkusím ukázat, že se dá najít, že se mentalita národa přenáší i do sportu.